Vesti

Građanska Vojvodina: Medijsko etiketiranje Brajana Brkovića podstiče međunacionalne sukobe

Upozoravamo javnost da takva propaganda predstavlja ozbiljnu pretnju miru

Upozoravamo javnost da takva propaganda predstavlja ozbiljnu pretnju miru

Građanska Vojvodina

Koalicija nevladinih organizacija Građanska Vojvodina najoštrije osuđuje pogubne propagandističke objave “Večernjih novosti” usmerene ka raspirivanju međunacionalne mržnje kroz napade na mlade aktiviste, te poziva medijsku zajednicu, samoregulatorna medijska tela i sve građane da se usprotive otvorenim šovinističkim napadima na pojedince koji nisu po meri nacionalističkih ideoloških matrica.

Na portalu Večernjih novosti u utorak je objavljen tekst pod naslovom “Dukljanin bi da menja Srbiju: Unuk Jevrema Brkovića bio jedan od organizatora protesta 1 od 5 miliona”, u kojem se mladi aktivista Brajan Brković etiketira kao “dukljanski fanatik”. U tekstu se citira objava na Fejsbuku Vladimira Vukovića, koji je predstavljen kao “novinar iz Crne Gore”: “Neodoljiv je utisak, da gde god treba popljuvati Srbiju, tu je mlađani Brković! Srbija je takva, prima otvorena i čista srca sve ljude ali vrlo često joj se to obija u glavu!”. Takođe i njegova izjava navedenom mediju u kojoj između ostalog piše: “Da ironija bude veća, svi su utočište pronalazili i pronalaze u mrskoj Srbiji. U Srbiji se bore protiv diktature, a na istu se u rodnom im Montenegru prave autistični. Pljuju po Srbiji, a studiraju na njenom Univerzitetu“.

Upozoravamo javnost da takva propaganda predstavlja ozbiljnu pretnju miru.

Podsećamo da su slično intonirani medijski napisi prethodili krvavim ratovima na prostoru bivše Jugoslavije devedetih godina prošlog veka, te da su, uz tu spoznaju, ovakvi tendenciozni napisi daleko opasniji, jer smišljeno podstiču međunacionlanu mržnju. Danas je ona usmerena prema predstavnicima crnogorskog naroda.

Apelujemo na javnost da ne podleže novoj nacionalističkoj histeriji koju, kao i pre 30 godina, podstiču isti medijski i politički krugovi, ali nažalost nisu snosili odgovornost za posledice ratnohušačke propagande koja je vodila u najbezumnije zločine nad civilnim stanovništvom u Evropi nakon Drugog svetskog rata.

Pozivamo građane Vojvodine i Srbije da stanu u odbranu svojih sugrađana koji su danas na meti zločinačke ideologije koja je ponovo zavladala javnim prostorim u Srbiji i spreče uspostavljanje fašizma i razaranje građanskog društva.

Građanska Vojvodina

Građansku Vojvodinu čine Nezavisno društvo novinara Vojvodine, Centar za regionalizam, Građanska akcija Pančevo, Zelena mreža Vojvodine, Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji, Vojvođanski građanski centar, Centar građanskih vrednosti Subotica, Centar za interlkulturalnu komunikaciju.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close