Priče

Nema “onih drugih”

Od svog rođenja živim u slovačkoj sredini i moje okruženje čine ljudi raznih naroda i narodnosti. Kada čujem „oni drugi” – verujte mi – ne bih mogla da definišem šta znači to „drugi”. U mom Petrovcu sam završila osnovnu i srednju školu na slovačkom jeziku, iako sam imala mogućnost da srednju školu pohađam na svom maternjem – srpskom jeziku. I verovatno zbog toga mogu slobodno da kažem da slovački jezik doživljavam kao svoj drugi maternji jezik.

Interesantne su mi situacije kada u nekim pričama pomenem da sam Srpkinja a ne Slovakinja. Moji sagovornici ostanu u čudu. To je verovatno zbog toga što tako dobro govorim slovački jezik, bez srpskog naglaska.

Verujem da mojim roditeljima nije bilo lako u početku, kada su se doselili u naše mestašce. Ipak se tu govori drugačiji jezik, koji oni nisu poznavali, tu žive nepoznati ljudi, drugi su običaji… Ali brzo su se navikli, verovatno zbog toga što su bili tako srdačno primljeni od strane meštana, te su lepo i složno nastavili život uprkos svim različitostima. To je lepota našeg mesta, ali i cele Vojvodine. Nema „onih drugih” – svi smo mi deca ove naše ravnice.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Check Also
Close
Back to top button
Close