Izdvajamo

Panel diskusija: Prepoznaj i dekodiraj

Centar za interkulturnu komunikaciju, u okviru projekta Prepoznaj i dekodiraj organizuje panel diskusiju na temu Kako prepoznati govor mržnje u medijima i kako se boriti protiv njega? Panel će se održati u ponedeljak, 28. juna 2021. godine, sa početkom u 18 časova.

Kao i druga društva u “produženoj tranziciji” i srpsko društvo karakteriše izrazita heterogenost i kompleksnost. Ova izrazita kompleksnost ne odnosi se samo na postajanje različitih etničkih zajednica, već i na izrazito složene društvene, kulturne i političke relacije (na primer: urbano-ruralno, razvijeno-nerazvijeno, većinsko-manjinsko, građansko-nacionalno, tradicionalno-moderno, konzervativno-liberalno, vlast-opozicija, i sl.).

U uslovima ovako visoke kompleksnosti, u svakom od navedenih “parova” izrazito je prisutan rizik od klizanja društva u pojednostavljeni, binarni šematizam (“mi” –  “oni”), u radikalizaciju ovih pozicija i, u krajnjoj instanci, u formiranje ekstremnih stavova koji su nesumnjivi generatori nasilja.   

U tim procesima ogromnu odgovornost imaju, naravno, mediji. Iako je u savremenom svetu, svetu Interneta i društvenih mreža, uloga medija disperzovana, sve analize pokazuju da tzv. mainstream mediji (televizije, radijske stanice, štampa i informativni portali) još uvek imaju ključnu ulogu u formiranju javne svesti.

Cilj projekta Prepoznaj i dekodiraj je prevencija i suzbijanje nasilnog ekstremizma putem detektovanja, prepoznavanja i označavanja onih sadržaja u štampanim medijima koji nedvosmisleno promovišu govor mržnje i podstiču na nasilni ekstremizam prema različitim društvenim grupama;

Zbog toga smo u okviru projekta realizovali aktuelni „snimak“ stanja u pet najtiražnijih novina (Kurir, Informer, Večernje novosti, Alo i Blic) u vezi objavljivanja sadržaja koji promovišu govor mržnje i na taj način pomažu generisanje radikalizma i ekstremno nasilničkog ponašanja. Takođe, kreiran je i svojevrsni priručnik za građane i organizacije civilnog društva Medijska samoregulacija: kako prepoznati govor mržnje u štampanim i internetskim medijima i kako se boriti protiv njega.

Ovom panel diskusijom želimo da dodatno aktuelizujemo ovaj problem, kao i da osnažimo i edukujemo sve građane i organizacije civilnog društva zainteresovane za medijsku dekontaminaciju našeg društva.

Projekat Prepoznaj i dekodiraj realizuje se uz podršku Evropske unije i Ministarstva javne uprave Crne Gore.

Učestvuju:

  • Bojana Bodroža, psihološkinja;
  • Duško Radosavljević, politikolog,
  • Jelka Jovanović, novinar;
  • Boris Varga, novinar;
  • Nenad Živković, novinar;
  • Branislava Opranović, novinar;
  • Miroslav Keveždi, kulturolog;
  • Nedim Sejdinović, novinar;
  • Milorad Đurić, politikolog;

Moderatorka diskusije: Aleksandra Đurić Bosnić, koordinatorka projekta

Događaj će biti prenošen uživo preko Fejsbuka na stranici: 

Centar za interkulturnu komunikaciju

https://www.facebook.com/ispricajsvojupricuns

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close