Vesti

Tribina: Da li je Vojvodina postala zatvoreno društvo?

NOVI SAD, 6. februar 2014 – Nezaustavljiv proces krunjenja multikulturalnog identiteta Vojvodine? Izvršna direktorica Fondacije za otvoreno društvo u Srbiji Jadranka Jelinčićizjavila je da će evropske integracije pomoći Srbiji da od zatvorenog postane otvoreno društvo samo ukoliko sama Srbija to bude želela.

Jadranka Jelinčić je na tribini u Novom Sadu kazala da je Evropska unija zapravoniz mera i instrumenata, a da je na zemlji-kandidatu da te mere upotrebi i primeni kako bi otvorila put sopstvenog ekonomskog i kulturnog razvoja. “Ranija iskustva govore o tome da će EU rešiti naše probleme samo u onoj meri u kojoj mi budemo sposobni da te mere i instrumente upotrebimo. Otvorenost nekog društva ne može se nametnuti spolja”, kazala je Jelinčićeva.

Učesnici tribine ocenili su da i Vojvodina, iako multietnička pokrajina, pod uticajem trauma iz devedesetih godina prošlog veka, sve više postaje društvo entiteta koji međusobno ne komuniciraju. Oni su postavili i pitanje da li Vojvodina ima budućnost ukoliko je postala zatvoreno društvo, odnosno ukoliko njen identitet nije garant otvorenosti i novog horizonta slobode.

Novinski pisac Teofil Pančić ocenio je da se iza neprestane upotrebe pojma “multikulturalnost” zapravo krije isključivo multietničnost, veštačko konstruisanje razlika i zatvaranje u nacionalna geta. On je rekao da je na delu i veštačko konstruisanje razlikaizmeđu srpskog, hrvatskog, bosanskog i crnogorskog jezika. “To je u svakom smislu jedan te isti jezik. Elementarna lingvistička činjenica je da nije potreban prevod sa srpskog na hrvatski, crnogorski, bosanski…”, kazao je Pančić.

Književnik Laslo Vegel rekao je da nacionalna država koja se u Srbiji stvara u 21. veku, zapravo želi da asimiluje manjine. “Država ne želi ni multikulturalnost ni interkulturalnost, nego uvažava samo begovski sistem, prema kojem manjinskim liderima pripada njihovo parče kolača i to je sve”, kazao je Vegel. On je optužio manjinske političare da, kao i većinski, guše individualna prava.

Književnik i novinar Nedim Sejdinović ocenio je da je zabrinjavajući i “izgleda nezaustavljiv” proces krunjenja multikulturalnog identiteta Vojvodine i založio se za “glasnost” u izražavanju ideje interkulturalnosti.

Kulturološkinja Aleksandra Đurić-Bosnić optužila je intelektualne i kulturne elite u Vojvodini da su uglavnom prećutale “nasilje nad kulturom” u Novom Sadu.

Tribinu “Vojvodina: zatvoreno ili otvoreno društvo” u Nezavisnom društvu novinara Vojvodine sinoć je organizovala nevladina organizacija Centar za interkulturalnu komunikaciju (CINK). Na tribini je predstavljen i zbornik radova “Zatvoreno-otvoreno: društveni i kulturni kontekst u Vojvodini 2000-2013.” u izdanju CINK-a i uz podršku Fondacije za otvoreno društvo-Srbija.

Još o događaju:

http://www.blic.rs/Vesti/Drustvo/440813/Jelincic-Na-Srbiji-odluka-da-li-ce-biti-otvoreno-drustvo
http://www.autonomija.info/tribina-da-li-je-vojvodina-postala-zatvoreno-drustvo.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close